Strategioita vammojen ennaltaehkäisyyn joukkuevoimistelussa - esitys

November 20, 2019

 

Sain hienon tilaisuuden puhua kansainvälisen joukkuevoimisteluliiton kutsumana vammojen ennaltaehkäisevästä toiminnasta Grazin Maailmancup-kilpailun yhteydessä 12.4.2018.

Tein fysioterapian opinnäytteen aiheesta "Turvallisesti hypystä laskeutuminen osana joukkuevoimistelijan liikehallinnan harjoittelua", joka inspiroi minua laajentamaan harjoittelua muihin osa-alueisiin hyppyjen laskeutumisten lisäksi. Aihe on hurjan haastava ja kaikkia loukkaantumisia ei tulla koskaan saamaan pois, vaikka tekisimme minkälaisia ohjelmia niitä estämään. Ehkä meidän pitäisi puhua pikemminkin vammoja vähentävästä toiminnasta. Aiheen koluamiseen on käytetty satoja tunteja; tutkimusten lukemista, podcasteja, koulutusmateriaalien läpikäyntiä, kirjallisuuden hyödyntämistä ja erilaisiin "injury prevention"-ohjelmiin tutustumista. Kovan työn tuloksena syntyi noin 30 powerpointsliden esitys videoineen.

 

Esityksen sisältö lyhyesti

 

Aluksi joukkuevoimistelussa esiintyvistä vammoista lyhyt esittely ja kyselykierros osallistujilta. Kuulijakunnan kanssa oltiin yksimielisiä siitä, että alaraajoihin kohdistuvat vammat ja erityisesti alaselkäkipu ovat tyypillisiä lajissa esiintyviä vamma- tai vaiva-alueita.

 

Lisäksi esittelin yleisesti tietoa naisurheilijoiden vammariskeistä, kuten esim. eturistisidevamman kohonneesta riskistä naisurheilijoilla.

 

Murrosikä on haastavaa suorituskyvyn kannalta, erityisesti kasvupyrähdyksen aika. Silloin kuormitusta tulisi seurata erityisesti ja panostaa liikehallintaan entistä aktiivisemmin. Annoin myös ajateltavaa valmentajille siitä, miten ikätekijät vaikuttavat voimistelijan harjoittelussa ja kuinka harjoittelun ohjelmointia voisi toteuttaa herkkyyskausien mukaisesti. 

 

Näiden jälkeen esittelin netistä kaappaamani Injury Prevention Pyramidin (Adam Meakins).   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keskeisimpänä asiana vammoja ennaltäehkäkäisevänä toimintana voidaan nähdä kuormituksen hallinta (load management). Ilman riittävän järkevää kuormituksen hallitsemista, ei muilla menetelmillä ole oikein suurta merkitystä. Eli toisin sanoen, jos urheilijoita jatkuvasti ylikuormittaa ilman riittävää palautumista, niin siitä seuraa loukkaantumisia, varsinkin rasitusvammoja, vaikka tekisi minkälaisia ennaltaehkäiseviä temppuja.

 

Voimaharjoittelun osalta esimerkiksi pre-seasonilla kannattaisi panostaa suhteellisen voiman kehittämiseen sekä plyometriseen harjoitteluun, jotta kisakaudella kroppa kestäisi harjoituksen kuormitusta. Lapsilla voimaharjoittelun tulisi olla lihaskuntotyyppistä-harjoittelua, kun taas aikuisilla harjoittelu voisi olla enemmän hermostollisen maksimivoiman kehittämistä.

 

Liikekontrollia tulisi harjoittaa aina ja erityisesti kasvuikäisten tulisi panostaa siihen. Kuitenkin ihan jokaisen urheilijan harjoitteluvalikoimaan tulisi nykyaikana kuulua liikehallinta.

 

Tämän lisäksi juttelin vielä biomekaniikan merkityksestä urheilussa, lähinnä siitä milloin sen merkitys korostuu. Merkitys korostuu joukkuevoimistelun osalta esimerkiksi hyppyjen alastuloissa, joissa voimat voivat kohota moninkertaisiksi suhteessa kehonpainoon.

 

Ihan ihan lopuksi pyysin jokaista valmentajaa antamaan tai itse täyttämään heillä tapahtuneita loukkaantumisia, jotta jatkossa olisi helpompaa kehittää yhä parempi keinoja loukkaantumisten vähentämiseen. Alla linkki kyselyyn.

 

Injury Poll - kysely englanniksi

 

Oli hienoa päästä keskustelemaan ja kertomaan omasta työstä kansainväliselle yleisölle. Englanninpuhumisen jännityskin meni nopeasti ohi ja keskustelua saatiin aikaiseksi. Oma rokkitähtihetki oli kun muutamat valmentajat halusivat ottaa yhteiskuvia. Aika kiva :)

 Pidetään hyvä huoli meidän pienistä ja isommista urheilijoista.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square