Suomen Jalkapallofysioterapian Yhdistys


Olemme perustaneet yhdessä muutaman kollegan kanssa Suomen Jalkapallofysioterapian Yhdistyksen. Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää suomalaista jalkapalloa ja futsalia fysioterapeuttisen osaamisen näkökulmasta. Tarkoituksen saavuttamiseksi yhdistys järjestää koulutusta ja verkostoi osaajat yhteen. Tulevaisuuden tavoitteena on luoda jalkapalloilijoiden kanssa työskentelevien fysioterapeuttien osaamiselle standardit.

Idea syntyi pitkän harkinnan tuloksena, kun olin tyytymätön jalkapalloa koskevan koulutuksen määrään Suomessa. Jalkapallofysioterapian koulutuksen saamiseksi pitäisi lähteä joko Englantiin, Ruotsiin tai Espanjaan. Suomen Palloliitto on kouluttanut sisäpiiriään (Veikkausliigan, Naisten Liigan, divareiden ja maajoukkueiden fysioita) jonkin verran, mutta varsinainen systeemi sieltäkin puuttuu. Suomen urheilufysioterapeutit järjestävät yleistä urheilufysioterapian koulutusta ja hyvä niin. Näen SUFTin järjestävän koulutuksen osaamista tukevana ja täydentävänä, kuten kaikkien muidenkin fysioterapian koulutusta järjestävien yhdistysten. Jalkapallon harrastajien suuren määrän vuoksi on mielestäni tärkeää, että voisimme jatkossa tarjota täysin lajispesifiä koulutusta.

Mielestäni suomalaisella jalkapalloyhteisöllä ei ole varaa jättää yhtään motivoitunutta terveydenhuollon ammattilaista rannalle koulutuksista sen takia, ettei koulutustausta satu olemaan fysioterapeutti. Näin ollen Suomen Jalkapallofysioterapian Yhdistys toivottaa koulutuksiinsa tervetulleiksi kaikki terveydenhuollon ammattilaiset sekä liikunnan osaajat. Kuitenkin jalkapallofysioterapeutin sertifioinnin voi saada vain fysioterapeutti. Jari-Pekka "Gene" Keurulainen neuvoi, että pidetään osallistumiseen mahdollisimman matala kynnys, ja näin me tehdään.

Maailmalla asiat ovat toisin. Fysioterapeuteille löytyy iso lista vaatimuksista, jotta voit toimia esimerkiksi Englannin Valioliigassa, alemmilla sarjatasoilla tai edes seurojen junioriakatemioissa. Mielestäni suomalaisen jalkapallofysioterapeutin tulee tavoitella vähintäänkin samaa osaamista kuin huipputasolla vaaditaan. Onhan meillä yksi maailman parhaista koulutusjärjestelmistä, joten miksei siis anneta sen heijastua tähänkin asiaan. Ruotsalaisilla vastaava yhdistys (Svenska Fotbollssjukgymnasters Förening) on toiminut vuodesta 2000 ja Englannissakin on melko vakuuttava Football Medicine & Performance Association olemassa.

Osaamisen kriteerit määrittävät sen mitä ammattilaiselta odotetaan. Yhdistys tarjoaa standardoidun peruspaketin, jonka päälle jokainen voi rakentaa haluamaansa osaamista. On kuitenkin tärkeää, että jokaisella olisi jonkinlainen pohja tietojen tai taitojen suhteen olemassa. Yhdistys on vielä rakennusvaiheessa ja pyrkii löytämään jalkapalloyhteisöstä asiantuntijakaartia erilaisille osaamisen aloille sekä luomaan yhteistyökuvioita. Meillä on nyt mukana hallituksessa fysioterapeutti Janne Merikallio (PK-35 Vantaa naiset) sekä nuori, innokas ja tietotekninen osaaja Ilari Keckman. Toistaiseksi myös mukana (ei hallituksessa) ideoimassa toimintaa ovat entinen maajoukkuepelaaja ja fysioterapeutti Linda Lindqvist (Miesten Futsal A-Maajoukkue), nouseva fysioterapian talentti Toni Taipale (HJK), niin ikään HJK:n organisaatiossa toimiva ft Janne Ukkonen, nuorten fysiikkavalmennuksesta kirjan kirjoittanut tutkimustiedon terminaattori ft Ville Vilén sekä jalkapallofysioterapian grand-old-man Jari-Pekka "Gene" Keurulainen (Suomen A-maajoukkue). Itse työskentelen U19 nuorten futsalmaajoukkueessa sekä toimin yhteistyössä Etelä-Espoon Pallon ja PK-35 Vantaan kanssa.

Vielä osaamisen odotuksista. Mennessäni PK-35 Vantaan naisten liigajoukkueeseen vuonna 2015 minulta odotettiin, että osaisin tarjota helpotusta manuaalisen terapian keinoin ja tutkia mahdollisia vaivoja ja vammoja. Ei sen kummempaa. Näen, että meillä on paljon enemmän annettavaa tuon lisäksi. Tutkimustietoa nimenomaan jalkapallosta ja siihen liittyvästä harjoittelusta löytyy jo hyvinkin paljon. Yksi meidän tehtävistä on tuoda tuota tietoa julki ja soveltaa sitä käytännön tekemiseen. Tutkimustietoa löytyy mm. vammojen ennaltaehkäisystä (tai riskin vähentämisestä), palautumisesta, vammoista sekä kuormituksen säätelystä. Fysioterapian rooli on jalkapallossa mielestäni yhtälailla suoritus- ja toimintakyvyn ylläpitäminen sekä kehittäminen, eikä pelkästään vammojen hoito, joka meillä Suomessa kyllä osataan.

Suomalaiselle maajoukkuejalkapallolla pyyhkii hyvin. Huuhkajat dominoivat Kansojen Liigaa ja U17-tyttömaajoukkue pelaa MM-kisoissa Marko Salorannan johdolla. Valmennuksen puolella on selvästi menty eteenpäin. Seuraavaksi mennään jalkapallofysioterapian puolella - ISOSTI!


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Pysy kanavalla...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square