top of page

10 kysymystä manuaaliterapiasta


1. Mikä on paras manuaalinen hoitotekniikka? - Tutkimusten perusteella ei voida todeta minkään metodin olevan ylivoimainen muihin verrattuna. Manuaalisen terapian hyödyt perustuvat pääosin täysin samoihin vaikutusmekanismeihin riippumatta metodista.

2. Voiko manuaaliterapialla "palauttaa" sijoiltaan menneen selkänikaman? - Ei voi. Nikamat eivät lähde helposti paikaltaan. Niiden paikaltaan lähtemiseen vaaditaan suurienerginen voima, kuten autokolari tai muu vastaava. Nikamien sijoiltaanmeno on yli sata vuotta vanha uskomus, joka luotiin selittämään selkäkipuja ja markkinoimaan nivelmanipulaatiota. Valitettavasti osa terveydenhuollon ammattilaisista uskoo yhä tähän myyttiin, joka kumottiin tieteen avulla vuosikymmeniä sitten.

3. Mikä on paras tekniikka avaamaan lihaskalvoja? - Ei mikään ihmisen käden kautta tehty hoito. Lihaskalvot ja niiden hoitaminen nousi 2000-luvun jälkeen trendiksi. Osteopaatit ovat kuvitelleet hoitavansa lihaskalvoja jo 1960-luvulla. Tosiasiassa mikään manuaalinen käsittelytekniikka ei kohdistu erityisesti lihaskalvoihin, vaan kaikkeen, mitä ihossa ja ihon alla ihmisellä on. Jos haluat lihaskalvojasi “avattavan”, niin ota yhteyttä kirurgiisi.

4. Olen saanut avun monesti jäsenkorjaajalta, miksi se toimii? - Se on yhtä toimivaa, kuin mikä tahansa manuaalisen terapian metodi ammattinimikkeestä riippumatta. Hoidon vaikutuksiin lukeutuu mm. placebo eli lumevaikutus sekä erilaiset vuorovaikutussuhteeseen liittyvät asiat, kuten potilaan ja terapeutin välinen luottamus. Lumevaikutukseen voidaan vaikuttaa esimerkiksi antamalla vaivaan ja hoitoon selkokielinen selitys, kuuntelemalla potilasta ja antamalla lupaus “parantavasta” vaikutuksesta.

5. Mitä eroa on osteopaatilla, naprapaatilla ja kiropraktikolla? - Jokainen ammattikunta hyödyntää samoja hoitometodeja, mutta jokaisella ammatilla on hieman erilaiset selitysmallinsa hoidoille. Jokainen ammatti on kehittynyt vähän yli 100 vuotta sitten, jolloin taikausko ja erilaiset uskomukset olivat valloillaan ihmisten hoidossa. Valitettavasti näistä ammattikunnissa elää vielä monenlaisia uskomuksia ja höpöhöpöä, jopa kulttimaisuutta. Yleisesti voidaan onneksemme todeta, että kaikki yksittäiset ammattikuntien edustajat eivät jaa vanhoja uskomusoppeja, filosofioita ja selitysmalleja, vaan ovat päivittäneet itsensä 2020-luvulle. 6. Miksi lihasjumeja tulee? - Jumi on käsite, jota on vaikea määritellä. Jumi on yleisesti epämiellyttävä tunne kehossa. Sillä ei ole välttämättä mitään yhteyttä lihasten jännittyneisyyden kanssa. Lihaskireys ja sen hoitaminen on suurta illuusiota ja terapeuttien luomaa teatteria. Manuaalisella hoidolla voidaan vaikuttaa tähän tunteeseen.

7. Ovatko keholliset toiminnanhäiriöt todellisia? - Hyvä kysymys. Kaikilla ammattikunnilla on oma näkemyksensä kehon toiminnanhäiriöiden määrittämiseen ja hoitamiseen. Taas kerran mitään näistä toiminnanhäiriöiden määritystavoista ei ole kyetty todentamaan 100% varmoiksi. Siksi väite toiminnanhäiriöiden olemassaolosta on kyseenalainen. Jos ajatellaan manuaalisen hoidon kautta, niin se vaikuttaa kipua vähentämällä, nivelen liikeratoja lisäämällä, rauhoittamalla hermostoa ja rentouttamalla mieltä. Lisäksi on iso määrä hormonaalisia ja fysiologisia muuttujia näiden edellä mainittujen efektien taustalla.

8. Hieronnan väitetään vähentävän urheiluvammojen riskiä, onko se totta? - Ei ole totta. Tämä on yksi harhaanjohtavan markkinoinnin väitteistä, jolla kosiskellaan suurta yleisöä. Hieronta toimii rentoutumiseen ja kivun hoitoon.

9. Osteopaatti väitti, että hänen hoidollaan voidaan hoitaa lapsettomuutta? - Ei IHAN VARMASTI OLE TOTTA! Nämä on näitä 100 vuoden takaisia uskomuksia, jotka valitettavasti elävät edelleen. On täysin vastuutonta ja vastoin kaikkia terveydenhuollon ammattilaisen eettisiä ohjeita sekä vastoin lakia antaa moisia lausuntoja manuaalisen hoidon osalta.

10. Mistä tiedän, että terapeuttini on päivittänyt osaamisensa ja tietonsa nykyaikaa vastaavalle tasolle? - Maallikkona asian arviointi on haastavaa. Varsinkin manuaalisen terapian alalla uskomuksia ja harhaanjohtavaa tietoa on tarjolla todella paljon. Lisäksi fysioterapeuttien, naprapaattien, kiropraktikoiden, hierojien ja osteopaattien koulutuksissa osa opetetusta tiedosta on vanhentunutta, puhumattakaan jäsenkorjaajista ja kansanparantajista. Ei ole terapeutin syy, jos on saanut vanhentunutta ja laadultaan huonoa tietoa opikseen. Osa terapeuteista jaksaa olla kiinnostuneita uudesta tiedosta ja tarkastella jo oppimaansa kriittisesti. Se on ainoa tapa kehittää omaa toimintaansa ja pysyä ajan hermolla.


Featured Posts
Päivityksiä tulee pian
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page