Nuoren urheilijan alaselän rasitusmurtuma

September 1, 2019

Lanneselän rasitusmurtuma on yksi dramaattisimmista urheiluun liittyvistä vammoista lapsilla ja nuorilla. Niitä esiintyy tyypillisesti lajeissa, joissa on paljon lanneselän kiertoliikettä ja taaksetaivutuksia, kuten hyvänä esimerkkinä voimistelussa, mutta toki myös muissa lajeissa. Syy, miksi kirjoitan aiheesta on siinä, että näen kyseisiä vammoja vastaanotollani valitettavan useasti ja myös yhä nuoremmilla urheilijoilla nuorimman ollessa 7-vuotias.

Riskitekijöitä kyseiselle vammalle ovat mm. aiempi vamma, keskeneräinen kasvu, yksipuolinen harjoittelu, puutteellinen liikehallinta, alhainen luuntiheys sekä kova fyysinen kuormitus. Myös lyhyen ajan sisällä tapahtuvat kuormituksen muutokset voivat vaikuttaa vamman syntyyn. Erityisesti naissukupuoli, syömis- ja kuukautishäiriöt altistavat vammalle. Korostan vielä, että liiallinen fyysinen kuormitus selän osalta on se merkittävin tekijä sille, miksi selän rasitusmurtuma syntyy. Lajeissa, joiden parissa työskentelen, lapsia ja nuoria kuormitetaan kohtuuttoman paljon lajiharjoittelulla. Syy-seuraussuhde on selkeä.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukan mukaan harjoittelun määrää tulisi rajoittaa nopean kasvuvaiheen aikana. Lisäksi lajiharjoittelun tulisi olla mahdollisimman monipuolista ja siitä tulisi karsia tilapäisesti kaikista maksimaalisimmat ja räjähtävimmät harjoitteet pois juuri nopean kasvuvaiheen aikana. Oman kokemukseni mukaan lasten ja nuorten urheiluvalmennuksessa on aika usein haasteita toteuttaa tätä kevennettyä harjoittelua.

 


Oireena lanneselän murtumalle tai sen esiasteelle niin kutsutulle rasitusosteopatialle ovat tyypillisesti alaselän kipu paikantuen selkärankaan, tyypillisesti toispuoleisesti. Kipu pahenee yleensä liikkuessa ja varsinkin selän taaksetaivutuksissa ja kiertoliikkeissä. Joskus kaikki alaselän liikesuunnat voivat aiheuttaa kipua ja joskus taas kipu provosoituu vain tietyissä liikkeissä. Selkää saattaa särkeä istuessa ja muutenkin levossa. Joskus selän rasitusmurtumiin liittyy kireyden tunne takareisissä. Tutkittaessa olen huomannut, että vammalle tyypilliset taivutus- ja rangan koputuskivut eivät aina provosoidu, jolloin potilaan oman kertomuksen merkitys korostuu. Lasten pitkittynyt selkäkipu vaatii aina lääkärin (itse suosittelen ortopedeja ja liikuntalääketieteen erikoislääkäreitä) tutkimuksen, tarkemmin ottaen MRI:n (magneettikuvantamistutkimuksen). 

Paraneminen vie yleisesti useita kuukausia. Omat kokemukseni vamman paranemisesta vaihtelevat 3-9 kk välillä. Kun vamman paraneminen on todennettu MRI-kuvalla, voidaan aloittaa asteittainen lajiharjoitteluun paluu. Liian nopeasti ja liian paljon fyysistä kuormitusta altistaa kohonneelle riskille saada uusi rasitusvamma. Tämän vuoksi lajiharjoittelun paluu on järkevää toteuttaa fysioterapeutin avustuksella.

Lopuksi vielä todettakoon, että alaselän rasitusvammasta paraneminen vaatii kärsivällisyyttä etenkin itse kuntoutujalta. Järkevällä harjoittelun kuormituksen ohjelmoinnilla ja kasvupyrähdysten huomioonottamisilla voitaisiin vähentää vammariskiä, ehkä jopa ennaltaehkäistä rasitusvammojen synty. 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square