top of page

Manuaalinen terapia (Bialosky 2018)

Manuaaliterapia on kehonosien ja nivelten passiivista ja liikettä ja käsillä tehtävää hoitoa, jota käytetään lihas- ja nivelongelmien hoitamiseen sekä liikkumisen ja toiminnan parantamiseen. Sitä voidaan käyttää monenlaisten vaivojen hoitoon, kuten selkäkipuun, niskakipuun ja päänsärkyyn. Manuaaliterapiassa on useita mekanismeja, joilla se voi tuottaa terapeuttisia vaikutuksia. Näitä mekanismeja voivat olla:

  1. Neurofysiologiset vaikutukset: Manuaaliterapian tekniikat voivat muuttaa hermoston toimintaa, mikä voi aiheuttaa muutoksia lihastonukseen*, kiputuntoon ja muihin aisti- ja motorisiin toimintoihin.

  2. Biomekaaniset vaikutukset: Manuaaliterapian tekniikat voivat muuttaa nivelten asentoa ja liikettä, mikä voi parantaa liikkuvuutta ja vähentää kipua.

  3. Biokemialliset vaikutukset: Manuaaliterapian tekniikat voivat muuttaa erilaisten aineiden tuotantoa ja jakautumista kehossa, kuten hormonien, välittäjäaineiden ja tulehdusmolekyylien, jotka voivat vaikuttaa kipuun ja tulehdukseen.

  4. Psykologiset vaikutukset: Manuaaliterapian tekniikat voivat tuottaa myös psykologisia vaikutuksia, kuten rentoutumista, stressin vähentämistä ja mielialan parantamista, mikä voi osaltaan vaikuttaa terapiassa saavutettuihin tuloksiin.


*Lihastonus tarkoittaa lihaksen jännitystä. Lihastonus voi olla luonnollinen ja tarpeellinen lihaksen toiminnan kannalta, mutta jos lihastonus on liian suuri tai pysyvä, se voi aiheuttaa kipua tai toimintahäiriöitä. Lihastonuksen säätelyyn liittyy useita neurofysiologisia mekanismeja, ja lihastonuksen muutoksia voidaan havainnoida mm. lihasten tuntemuksessa ja lihasvoimassa. Lihastonuksen muutoksia voi aiheuttaa esimerkiksi hermoston häiriöt, tulehdus tai stressi. Manuaaliterapian tekniikoilla voidaan vaikuttaa lihastonukseen ja siten parantaa lihasten toimintaa ja vähentää kipua.


Referoitu Bialoskyn, 2018. Unraveling the Mechanisms of Manual Therapy: Modeling an Approach.


Featured Posts
Päivityksiä tulee pian
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page