top of page

Stressin merkitys kivun kokemisessa (2 min lukuaika)

Stressi voi vaikuttaa ihmisen kivun kokemiseen useilla tavoilla. Stressi voi lisätä kivun tuntemusta ja pitkittää kivun kestoa. Stressi voi myös heikentää ihmisen kykyä sietää kipua ja vaikeuttaa kivun hoitoa.


Stressi on kehon ja mielen reaktio tilanteisiin, joissa koemme jotain haastavaa tai uhkaavaa. Stressi on luonnollinen osa ihmisen elämää ja se voi olla jopa hyödyllistä, sillä se voi auttaa meitä selviytymään haastavista tilanteista ja suorittamaan parhaamme. Negatiiviset vaikutukset saattavat syntyä silloin, kun stressi jatkuu pitkään.

Stressi voi esimerkiksi aiheuttaa lihasten jännitystä ja kireyttä, mikä voi lisätä kipua. Stressi voi myös heikentää ihmisen kykyä keskittyä ja huomioida muita asioita kivun sijaan, mikä voi tehdä kivusta voimakkaamman. Stressi voi myös vaikuttaa aivojen kipua käsitteleviin alueisiin ja lisätä kipua käsittelevien aivojen osien aktivaatiota.

Stressi voi myös vaikeuttaa kivun hoitoa. Esimerkiksi stressi voi heikentää ihmisen kykyä käyttää kivun lievitykseen tarkoitettuja menetelmiä, kuten manuaalista terapiaa tai muita terveydenhuollon palveluita.


Stressi voi myös vaikuttaa negatiivisesti lääkityksen tehoon ja aiheuttaa lääkkeiden sivuvaikutuksia.

On tärkeää huomioida, että kivun ja stressin välillä on kaksisuuntainen suhde. Kipu voi aiheuttaa stressiä ja stressi voi lisätä kipua. Tämän vuoksi on tärkeää huolehtia stressin hallinnasta, jos kipu on ongelma.


  1. "The Role of Stress in Chronic Pain: An Update" by Yvette I. Shevrin and Robert M. Stern (2010)

  2. "The Impact of Stress on Pain: Clinical Implications" by Mark J. Rapaport (2006)

  3. "Psychological Factors in Chronic Pain: Evolution and Revolution" by David C. Turk and Michael R. Von Korff (1995)

Featured Posts
Päivityksiä tulee pian
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page